Dilemma: Zweetkip of Kwart-Over-Achter
In het bedrijfsleven heb je twee types medewerkers. Je herkent ze uit duizenden. De één is een volmaakte tegenpool van de ander. De blik naar collega’s: lang en zwoel of kort en pittig? Het loopje naar het koffiezetapparaat: geheimzinnig en subtiel of uitbundig en uitlokkend? De rol op bedrijfsfeestjes: de levendige stripper of de stiekeme toekijker? Op het kantoor van Brabant Match lopen verschillende types medewerkers rond, van de levendige stripper tot de geheimzinnige koffiehaler. Neem bij het lezen van dit blogartikel het volgende in acht: wie ben ik? Wat maakt mij ‘mij’? Welk type medewerker beschrijft mijn ‘ik’ het best? Kom even tot jezelf, concentreer je goed en begin met lezen. Hou je hart vast; we beginnen nu.
Tijd met een korreltje zout
Als je werkdag om 08:30 uur begint, is het zaak dat je op tijd aanwezig bent. Of niet. Je hebt hier twee types: de “kwart-over-achter” en de “elke-minuut-is-er-eener”. Eerstgenoemde is chaotisch en eindigt elke avond met een flinke kijk in de fles. In de vroege uurtjes naar bed en een half uur vóór aanvang van de werkdag opstaan. Tijd om te douchen of zich enigszins netjes in de plamuur te zetten is er niet. Als een olympisch kampioen snelt deze medewerker zich naar kantoor en staat hier standaard een kwartier vóór aanvang van de werkdag te wachten. Te vroeg, zoals altijd. En toch verandert deze medewerker niks in zijn/haar planning. Bezweet en vies wordt de werkdag begonnen. Sta je dan, een kwartier uit je neus te eten.
De “elke-minuut-is-er-eener” is een slimme medewerker. Slim en sluw, als een listig vosje. Deze persoon weet dat de werkdag om 08:30 uur begint, voor iedereen. Ook voor de “elke-minuut-is-er-eener”, maar daar heeft hij/zij lak aan. Er heerst namelijk een strenge hiërarchie in het bedrijfsleven en deze persoon zal laten blijken dat hij aan de top van de voedselketen staat. Drie uur vóór aanvang van de werkdag wordt opgestaan, klaargemaakt en op een dooi gemak koffie gedronken. Zeeën van tijd, heerlijk. En dan komt the moment of fame: het is 08:15 uur en de medewerker moet NU vertrekken om nog op tijd te komen. En dan komt nu het échte moment of fame, want wat doet deze persoon? Hij wacht. Een minuut. Gewoon een minuut, niet meer en niet minder. In deze tijd verroert de medewerker zich niet. Hij wacht gewoon, expres. Na zijn momentje voor zichzelf vertrekt hij/zij naar kantoor. Om 08:31 uur stapt deze persoon binnen en kijkt voldaan rond. Iedereen is al een minuut aan het werk. Behalve de “elke-minuut-is-er-eener”, die heeft mooi een minuut gewonnen. De leidinggevende kijkt, maar daar heeft deze persoon lak aan. Wie staat hier nou aan de top van de beslissingsketen, gij of ik?!
Sleeping Beauty of Zweetkip
Het is best vermoeiend om 8 uur per dag aan het werk te zijn. Vooral als je gewend bent om hele dagen in je bed te liggen of League of Legends te spelen tot je hand, ogen en lijf niet meer functioneren. Dan valt ‘iets zinnigs doen’ best zwaar. En dat weet de ‘Sleeping Beauty’ maar al te goed. Deze medewerker gebruikt de werkdag namelijk om gewoon tot rust te komen. Even helemaal zen en vooral niet hard werken. Doen alsof je werkt is een veelgebruikte tactiek. Veel rondlopen, koffie halen, naar de wc en buiten roken. En op momenten dat deze medewerker op zijn/haar plek zit, moet worden bijgeslapen. Een waar schoonheidsslaapje, waar Doornroosje nog wat van kan leren. Subtiel houdt deze medewerker de armen gekruist en wordt het hoofd voorover gebogen. Lichtjes wordt met het voorhoofd de armen aangeraakt en wordt een dromerige trance betreden. De medewerker heeft geen besef meer van de omgeving en geniet van een welverdiende rust. Om 17:00 uur gaat deze persoon vol energie naar huis. Opnieuw een vol geplande dag achter de rug.
De Zweetkip denkt hier nog geen moment aan. Als een ware tegenpool is deze medewerker de hele dag met alles in de weer. Hij/zij kent geen rust en neemt deze ook niet. Pauzes zijn hem/haar vreemd en hij/zij deinst niet terug van hectisch geschreeuw en rondrennen. Dit is de chaotische sfeermaker van het bedrijf. Letterlijk zich “uit de naad werken” is waar deze persoon voor staat. Het zweet golft in flinke klotsen van zijn hoofd en onder de oksels vandaan. Collega’s worden bedolven onder de verstikkende aroma’s en grijpen naar hun keel. Ze worden nat, wanneer de Zweetkip de haren losgooit. Ze krijgen een gure lucht in hun richting, wanneer de Zweetkip hevig puft en zucht. Deze medewerker laat in alles blijken dat hij/zij aanwezig is en hard werkt. No nonsense. Je zult deze persoon zien, horen en ruiken. En voelen, wanneer de Zweetkip het hoofd laat rusten op je schouders. Doe maar glanzen.
Koffie halen in stijl
Dan heb je nog de voorziening van de meest gedronken vloeistof in het bedrijfsleven. Ben je sociaal en haal je voor je collega’s koffie of redt je gewoon je eigen hachje? Echter, dat is niet hetgeen we aan willen kaarten. Naast dit verschil is er namelijk nog een belangrijk ander verschil in het halen van koffie: ben je een kruiper of een glijder? We weten dat dit vreemd in de oren klinkt, maar wacht nog even met oordelen. De twee types zitten ‘m namelijk in iets heel anders.
De kruiper laat zien dat ie moeite doet voor collega’s en laat in alles blijken dat koffie halen een zware bezigheid is. Nadat deze persoon zijn collega’s heeft afgewerkt (we doelen hier op de ‘kan ik wat voor je te drinken halen?” vraag), wordt letterlijk naar het koffiezetapparaat gekropen. Echt gekropen. De kruiper zakt daadwerkelijk door zijn knieën en neemt een ‘handjes-en-knietjes’ positie aan. Je kent ‘t wel, zo’n houding die je vroeger aannam bij het ‘paardje rijden’. Als een ware knol kruipt deze medewerker naar het koffiezetapparaat en kijkt goed rond of iedereen ziet wat er gaande is. Hij/zij is zich aan het uitsloven voor collega’s en dat moet gewaardeerd worden. Kijk me kruipen, kijk me kruipen. Buiten het zicht van collega’s, nabij het koffiezetapparaat, staat deze medewerker weer op en pakt staand de benodigde kopjes koffie. Rustig teruglopen om de koffie te bezorgen, maar eerst, wanneer het gezichtsveld wordt betreden, door de knietjes. Met koffie in beide handen, voeten en op het hoofd kruipt deze medewerker weer richting zijn kudde. Hier, koffie. En laat het smaken, want ik heb er moeite voor gedaan.
De glijder. De naam zegt het al: deze medewerker rutscht van werkplek naar koffiezetapparaat en is totaal het tegenovergestelde van de kruiper. Uit niets laat hij/zij blijken dat koffie halen moeite kost. Soepeltjes als een rondglijdende glijomaan, glijdt deze glijerige glijer handig en gemakkelijk over de werkvloer. In een mum van tijd heeft deze medewerker koffie gehaald voor alle collega’s. Soms werd de glijder gedwarsboomd door rondvliegend zweet van de Zweetkip, maar dat weerhield de glijder niet van flink doorglijden. Iedere werkgever verlangt naar een medewerker zoals deze. Zo vrijgevig, zo glijerig. Zoveel enthousiasme.
Wat voor medewerker ben jij? Een kruiper of een glijder? Een Zweetkip? Noteer het gerust in je CV; kan geen kwaad.
Momenteel hebben we veel vacatures beschikbaar in jouw directe omgeving.
Klik hier om alle openstaande vacatures te bekijken.