Arbeidsmarkt anno 2017: de stand van zaken
Laten we het hebben over de arbeidsmarkt. Dat is iets waar een uitzendbureau zich ‘best wel’ in interesseert. De stand van zaken anno 2016: bagger. De stand van zaken anno 2017: oké. De stand van zaken anno 2018: nog oké’er. De economische vooruitzichten lijken weer bij te trekken en die stabiele economische groei zal gaan leiden tot een groei in het aantal banen. Een verwachting is een groei van ruim 225.000 banen in de komende twee jaar. Het totale banenaanbod in Nederland zal dan 10,2 miljoen zijn in 2018. Klinkt goed. Omdat de werkgelegenheid harder groeit dan het aanbod, zullen werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen afnemen. Klinkt eveneens goed. Is het einde van een arbeidscrisis in zicht en geldt dit ook voor jou als werkzoekende?
Groei in zorg en welzijn: waar het aantal banen in de zorg en welzijn de afgelopen jaren afnam, neemt deze in 2017 en 2018 weer toe. Het aantal vacatures neemt sterk toe, doordat er steeds meer vraag is naar zorg en bezuinigingen worden geschrapt. In een aantal beroepsgroepen, zoals verpleegkundigen, is de arbeidsmarkt al geruime tijd krap. Daar liggen kansen!
Werkervaring en scholing minder van belang: competenties en motivatie zijn twee belangrijke aspecten van een werkkracht en worden alsmaar belangrijker. De nadruk ligt niet meer zo zeer op scholing en werkervaring, maar juist op het concreet kunnen onderbouwen wat je kunt en wat je voor een organisatie kunt betekenen. Steeds relevanter wordt het om je aan te kunnen passen en op de hoogte te zijn van technische, digitale en maatschappelijke ontwikkelingen. Er ontstaat een steeds grotere (behoefte aan) flexibiliteit en vrijheid en zelfstandigheid zijn belangrijker dan ooit. Een afgeronde opleiding is bij lange na niet onbelangrijk, maar de ontwikkeling van jou als werkkracht is minstens 1,7403 keer belangrijker.
Meer flexwerkers, minder % vast: een baan is een baan en als werkzoekende ben je vaak allang blij dat je ergens aan de slag kunt, ongeacht je contracttype. Het aantal werknemers met een flexibel contract is de afgelopen jaren sterk gestegen ten opzichte van het aantal werknemers met een vaste baan. Echter, steeds vaker zijn er signalen zichtbaar van werkgevers die werknemers weer vast in dienst nemen. In 2016 hebben nieuwe werknemers weer vaker een vast contract gekregen ten opzichte van 2015. Ondanks dit, blijft het merendeel van de nieuwe werknemers werkzaam middels een flexibel contract. Het percentage werknemers met een vast dienstverband neemt af.
Meer gewerkte uren en voltijders: Nederlandse werkkrachten hebben, vergeleken met het vorige kwartaal, 0,4% meer gewerkt. Gemiddeld wordt 24,5 uur per baan per week gewerkt. Mooi. We kunnen ook spreken over een toename van het aantal werkenden. Het ging hier om de grotere, voltijd banen van 28 uur of meer per week. Ruim 100 duizend voltijders hebben het afgelopen kwartaal het licht gezien. Lang leve de arbeidsmarkt!
Aantal vacatures stijgt: met het gegeven dat er weer economische groei ontstaat, stijgt ook het aantal beschikbare banen. Elk kwartaal neemt het aantal openstaande vacatures toe. Eind 2016 waren in Nederland 169 duizend openstaande vacatures. Bij Brabant Match zijn op moment van schrijven 53 openstaande vacatures. Landelijk blijven vacatures langer openstaan en duurt het langer voor een functie wordt gevuld. Kom je langs op ons kantoor? We hebben koffie.
Vakmanschap is goud waard: waar vind je tegenwoordig nog een ervaren metselaar of timmerman? Wie meld zich aan als expert hovenier en wie groeit er door tot ICT’er of fiscalist? Gespecialiseerd vakmanschap is schaarser dan ooit tevoren. Een goede timmerman verdient goud. Een ervaren ICT’er verdient diamant. Heb je dergelijke specialiteit? Stel jezelf beschikbaar voor de arbeidsmarkt en eis wat je wilt!
Bijleren op je werkplek: competities zijn, zoals eerder verwoord, belangrijker dan ooit tevoren en er is een enorme behoefte aan het ontwikkelen van nieuwe competenties. Vanuit de markt ontstaat er een vraag naar bepaalde capaciteiten, kennis en vaardigheden die worden bijgespijkerd tijdens het werk. Dat heet ‘betaald bijleren’ (stukken beter dan weer terug naar school gaan, toch?). Op deze manier kun je jezelf op vele plekken ontwikkelen, blijven doorwerken én doorbetaald krijgen. Niks mooier dan bijleren op je werkplek!
Samenvattend trekt de economie aan en stijgt het aantal openstaande vacatures. Dat is een mooie ontwikkeling. Bij Brabant Match ervaren we bovenstaande bevindingen ook, vooral in de vorm van het gouden vakmanschap voor metselaars en timmermannen en de nadruk op competenties en motivatie. Check onze actuele vacatures en aarzel niet om contact op te nemen voor een gesprek!